Hallonblomvivel (Anthonomus rubi) vecka 79






Denna vivel har ett långt snyte till skillnad från sidenglansviveln (vecka 76) som bestod av en bred och kortare sådan.  Jag tyckte hallonblomviveln var liten och gullig då jag såg den tjugoåttonde juli på en smultron-/jordgubbsblomma. Men visste inte då att den går på rosväxter, framförallt hallon och smultron/jordgubbar, och kan på dessa vara en skadeinsekt. Hallonblomvivel, kallas även för hallonvivel eller jordgubbsvivel. 

Honan lägger ett ägg per blomknopp och biter sedan små hål nedanför, så att de blir hängande eller ramlar ner. Efter fem till sex dagar kläcks ägget och larven livnär sig av blomknoppen i två veckor. Sedan omvandlas larven till en puppa och efter en till två veckor framträder den fullvuxna hallonblomviveln. Den livnär sig först på blad och sedan på blommor i en till två veckor. Resten av sommaren och hela vintern är viveln i diapaus (vila) i förnan, innan den börjar äta och röra sig igen till våren. 

Man kan bland annat täcka plantorna på våren med fiberduk, så att inte knopparna blir angripna.

Veckans funderingar:
Hallonblomvivel kan alltså vara en skadeinsekt och förstöra våra odlade jordgubbar. Odlingarna blir ett smörgåsbord och gynnar vivelns populationstillväxt. I naturen är hallon och smultron utspridda och växternas interaktioner med miljön och andra arter har fått utvecklas under lång tid. Men att sprida ut jordgubbar för att minska angrepp från skadeinsekter är inte särskilt effektivt och är mer resurskrävande, än om de är på samma plats. Men de få plantor som finns på vår bakgård är nog inte så mycket att oroa sig för. Förhoppningsvis finns det andra insekter eller andra organismer som reglerar hallonblomviveln, bara dessa upprätthålls genom att miljön är varierad och inte så städad. 

Hallonblomviveln jag såg kanske hade utvecklats i en blomknopp från våra smultron/jordgubbar? Det kanske var den som hade ätit av kronbladen som syns på bilderna? Var det nära i tid till den långa vilan i marken? 

Källor:
Artsorakel. Norsk artbestämningssida/-app. https://orakel.artsdatabanken.no/

UK Beetles. Anthonomus rubi.

Sveriges lantbruksuniversitet. Svensson, B. Februari 2007. Faktablad om växtskydd - Trädgård. Skadedjur på hallon. https://pub.epsilonz.slu.se/17856/1/Svensson_B_201023b.pdf

Artfakta. Namn och släktskap. Anthonomus rubi. https://namnochslaktskap.artfakta.se/taxa/106378/details?lang=sv

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Stor gräsmossa (Brachythecium rutabulum) vecka 38

Ögonfläckig nyckelpiga (Anatis ocellata) vecka 39

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76