Vårtöra (Thelephora terrestris) vecka 83





På samma plats som jag såg stubbrostnavlingen (förra veckans art), hittade jag också denna bruna svamp med ljusa kanter. Trodde att den här svampen vid namn vårtöra, också bröt ner trä för intag av näring. Det vill säga att den antingen var nedbrytare (saprofyt) eller parasit, beroende på om tallstammen var död eller levande. Det var därför jag hade svårt att få ihop det, när det på Artfakta står att vårtöra är en mykorrhizzabildande svamp! Min fasta övertygelse var att sådana typer av svampar växer på marken och inte uppe på trädstammar. Det är i marken rötterna från trädet befinner sig och som mykorrhizzasvampens mycel samarbetar med. Alltså att svampen bidrar med näring från den omgivande marken och att trädet i sin tur ger kolhydrater via fotosyntesen. 

Men jag fick mycket bra svar i facebookgruppen ”vilken svamp”! Det är nämligen så att svampens hyfer lever i symbios med trädets rötter (mykorrhizza), men att hyferna växer upp på tallens trädstam för att bilda fruktkroppar. Fruktkropparna behöver trä att fästa vid, och oftast är det träpinnar, stubbar eller annat trä på marken som vårtöra utnyttjar. Men uppenbarligen kan svampen också använda sig av basen av trädstammar för bildande av fruktkroppar och spridning av sporer. Det är rentav lättare för sporerna att spridas om det sker längre upp.

Veckans fundering: 
Visst är det smått fascinerande att stubbrostnavlingen som växer precis bredvid, bryter ned en förmodad död tall och att näringen som frigörs bland annat tas upp av vårtörats svamphyfer, för att tallen som den lever i symbios med ska leva och växa? 

Källor:


Facebookgruppen ”Vilken svamp”. 240315. https://www.facebook.com/share/p/PeTVQgvqXRmboMP4/?mibextid=K35XfP

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Stor gräsmossa (Brachythecium rutabulum) vecka 38

Ögonfläckig nyckelpiga (Anatis ocellata) vecka 39

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76