Gyllengökbi (Nomada goodeniana) dag 191

 




Såg redan förra året dessa gökbin flyga och sitta kring sandbinas hålor i slänten till kvarterslokalen. Vid en första anblick kan man tycka att det ser ut som getingar, men de är helt ofarliga bin. Hörde att man tidigare trodde att det var jordgetingar och lagt ut gift här. Man trodde samma sak på förskolan, men då hade Anticimex iallafall sett att det inte var getingar. 

De har ett karakteristiskt sätt att flyga. De flyger ganska nära marken med bakstjärten upp och står stundom still i luften. Men deras levnadssätt är desto mer spännande. De tränger sig nämligen in i sandbiets hålor och letar upp en stängd cell, där det redan finns mat för värdbiets kommande larv. Där lägger gökbiet sitt ägg och när larven kläcks, äter den först upp värdbiets larv och sedan pollenförrådet. 

Jag är den första att artbestämma gyllengökbi i västerbotten på artportalen. Jag följde beskrivningen för arten där och det ser verkligen ut att stämma. Detta är en hona med 12 segment på antennerna och fem gula band på de sex tergiterna på bakkroppen. Det första bandet är avbrutet men inte dom andra banden, hos majgökbi är två gula band avbrutna (Nomada marshamella

Arten parasiterar på gyllensandbi (Andrena nigroaenea), vilket jag tror med största sannolikhet jag sett på platsen. Men kan också vara lönnsandbi (A. Tribialis) som gyllengökbi också parasiterar på. 

Gyllengökbi - artfakta



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) vecka 60