Vitpucklig trågspinnare (Nola aerugula) dag 243





På myren i Gräsnäs sista juli, såg jag också denna fjäril. Den ser ut att vila på blad av odon (Vaccinium uliginosum) såg dock inga bär. Den gick inte att bildgoogla, så jag frågade i facebookgruppen Vilken fjäril. Där svarade en person att det är vitpucklig trågspinnare och när jag kollade på artfakta verkar det stämma. Den har främst en sydöstlig utbredning, men några fynd är gjorda kring Umeå. 

Namnet trågspinnare kommer utav att pupporna ser ut som tråg (avlånga kärl som man till exempel kan ge djuren mat med). Antennerna är trådformade och många arter har tre fjällpucklar på framvingarna, så som den här arten. Man kan se på bilderna att det sticker ut sådana på utsidan av vingarna. Vitpucklig trågspinnare vilar på dagen och flyger innan solnedgång till midnatt.  

Denna fjärilen trivs på myrar och honan kan lägga upp till 50 ägg. Larven kläcks på sensommaren, för att sedan övervintra. Den fortsätter växa påföljande år genom att sitta på undersidan av blad, kvar blir bara de trådiga nerverna. 

Vitpucklig trågspinnare- Artfakta

Trågspinnare - Svenska Wikipedia

Vilken fjäril - Facebook


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Vickerbackmätare (Scotopteryx chenopodiata) vecka 50