Grönskål (Chlorociboria aeruginascens) vecka 9






På väg hem brukar jag och dottern titta förbi den artrika skogsdungen vid Umeälven. Den 20:e september såg vi grönskål på en låga, det var första gången jag såg fruktkroppar av denna art. Nu i efterhand när jag kollar på bilderna så syns andra arter också. Så letandet efter arter i den här skogen har egentligen bara börjat.

Grönskål är den första sporsäckssvampen jag har bloggat om. Däremot ingår ju sporsäckssvampar i de lavar jag har skrivit om. I många lavar ser man dessa skålar som heter apothecier. De sprider sporer genom att skjuta iväg dem, till skillnad från basidiesvamparna som släpper ner sporerna. Till exempel så släpper klorhätta (Mycena leptocephala) och blek ostronmussling (Pleurotus pulmonarius) sina sporer från lamellerna under hatten. 

Grönskål liknar väldigt mycket blek grönskål (Chlorociboria aeruginosa). Men den senares fruktkropp brukar vara ljusare inuti skålen (hymenium) och inte lika oregelbundet formad. Fruktkropparna av grönskål framträder mestadels från augusti till december och blek grönskål över hela året. Det är inte bara fruktkropparna som har den här ärgröna färgen, utan också mycelet i träet. I skogen kan man därför stöta på trä med en grön nyans, då är det sannolikt någon av de två nämnda arterna av grönskål. Det gröna träet används bland annat i trädekorationer och parkett. 

Veckans fundering:

Hur många år tar det för den här stocken att brytas ned av de olika svampmycelen? Det är nog många många år. Mycelen frigör ju näring, men hade träet brunnit istället hade väl näring också kommit till nytta för andra organismer. Det är ju variationen som gör naturen så rik. Döda träd och brand har ju blivit en bristvara med det moderna skogsbruket. Tur att de döda träden börjat bli lite fler, är nog en naturvårdstanke bakom den här skogsdungen, jippie!

Chlorociboria aeruginascens - Engelska Wikipedia

Fungus of Temperate Europe 





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) vecka 60