Färglav (Parmelia saxitilis) vecka 30

 








Förra veckan var det sportlov och i torsdags stack hela familjen till Hamptsjärnsstugan (på ett berg) strax utanför Umeå. Här gjorde vi upp eld tillsammans med min kompis och hans två barn. Bakom grillplatsen fanns det blottade stenbumlingar med lavar och mossor, bingo! Jag kände igen vinterlav (Arctoparmelia centrifuga). Men det fanns ju andra spännande lavar där som jag inte bloggat om. Tyckte det var en lav som var väldigt grynig med en bullig struktur och en lav som såg ut som skrynkellav (Parmelia sulcata). Lite konstigt att skrynkellav växer på sten tänkte jag. Men där och då kom jag fram till att dessa två strukturer måste ju vara samma lav. Den gryniga strukturen måste vara de centrala delarna av laven och de delar som liknar skrynkellav måste vara de mer perifera delarna. Inte konstigt att jag tyckte att denna art liknar skrynkellav, de tillhör ju samma släkte (Parmelia). 

Färglav är en vanlig art och förr i tiden användes laven för att göra en mängd olika färger. Laven är lätt att lossa från underlaget och underlättade insamlandet. Den gryniga strukturen som kan täcka de centrala delarna och finnas på bålens åsar, är stiftlika isidier (lossnar för spridning vegetativt). Tydligen kan det finnas apothecier (fruktkroppar), men var inget jag såg.

Veckans fundering:

Vintern är inte fattig på arter, bara man ser sig om och tittare lite noggrannare. Titta bara på ett träd eller en blottad sten (från snö), så får du se olika arter och strukturer. Naturen är helt enkelt rik på mönster, egenskaper och färger, även på vintern. Mycket tack vare olika lavar. 

Källa:

Lavar en fältguide - R. Moberg och S. Hultengren


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) vecka 60