Strumamossa (Cynodontium strumiferum) vecka 32







Under sportlovet (9/3) när vi var vid hampstjärnsstugan, såg jag också den här mossan på samma sten som färglaven (Parmelia saxitilis). På första bilden syns egentligen två mossor. Men den som är mer till vänster med smalare och krusiga blad är den mossa som gäller för det här blogginlägget. Mossor är en stor grupp som jag inte har så stor koll på, så det blev att fråga i facebookgruppen Mossor och lavar. Där fick jag ett förslaget på att det kunde vara nordlig snurrmossa (Dicranoweisia crispula). Men när jag kollade i sonens mikroskop såg jag att bladkanterna var vikta, vilket inte överensstämmer med nordlig snurrmossa. Jag påtalade det och då kom ett nytt förslag på att det nog var strumamossa.

Strumamossa tillhör släktet klipptussar (Cynodontium) och som namnet antyder så växer de på klippor och block. Eftersom sporkapslarna inte var mogna, kunde jag inte se alla kännetecken för den här arten. Strumamossa ska tydligen ha en knöl kallad struma vid basen av kapseln. Därför tog jag av mössan på en sporkapsel och där minsann kunde jag urskilja en liten knöl även fast kapseln inte var mogen (bild 3 och 4). Struman och det att kapseln är böjd gör att Strumamossa är lätt att särskilja från de andra arterna inom släktet. Den är däremot ganska lik krusborstmossa (Kiaeria blytii), men särskiljs genom att krusborstmossa har mindre struma och större bashörnceller (basen på bladet). Såg inga större celler i basen av bladen när jag tittade i sonens mikroskop 

Veckans fundering:
Tydligen ska hälften av klipptussarna var känsliga för den ökande exponeringen som det moderna skogsbruket skapar. Man tänker inte på att mossor har olika nischer och att vissa gynnas och vissa missgynnas i olika miljöer. Men jag undrar hur många mossor som gynnas av de öknar som kalhyggena ger?

Källor:




Mossor en fältguide - T. Hallingbäck










Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) vecka 60