Aspmossa (Pylaisia pylantha) vecka 33

 












Mycket snö kvar så här sent på året (30/3), vilket jag aldrig varit med om. Detta gör ju att det är lite svårt att hitta arter. Därför var jag målmedveten den här dagen på träd med mycket påväxt. På håll tänkte jag att denna björk kanske skulle leverera. Men när jag kom fram till den var det bara skrynkellav (Parmelia sulcata), blåslav (Hypogymnia physodes) och eventuellt näverlav (Platismatia glauca). Men så av en tillfällighet gick jag bakom björken och där blev jag överförtjust, eftersom där fanns rikligt med mossa. Mossan hade mängder av sporkapslar, vilket underlättar för artbestämning.

Aspmossa är vanlig och växer oftast på träd och som namnet anger främst på asp. Jag kunde helt själv artbestämma den här arten genom att använda nyckeln för egentliga bladmossor på artfakta, mikroskop och lupp. Kunde följa nyckeln i princip hela vägen. Skotten ska vara ganska korta (1,5 - 3,5 cm) med sidogrenar som pekar ut. Sporkapslarna är raka med en koniskt lock (den horisontella kapseln i mitten som pekar vänster i bild 1). Sedan så är bladcellerna över åtta gånger längre än vad de är breda. Bashörncellerna (bladbasen bild 4) särskiljer sig dock genom att vara rektangulära/kvadratiska. 

Veckans fundering: 
Jag är nog bland annat ute efter kickar när jag artar mig? Att från början inte veta vad det kan vara och för att sedan bli begeistrad över den nyupptäckta arten. 

Källor:


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) vecka 60