Balclutha punctata vecka 42

 






I lördags drog vi ut till svärföräldrarnas stuga vid havet (söder om Umeå). Vi släppte Suss på ett firande i Hörnefors innan middagen. Väl vid stugan gjorde jag middag till barnen. Sönerna spelade fotboll och dottern hittade en hel del att leka med. Även dagen efter spelade sönerna fotboll. Det blev riktigt hårda matcher och de var helt slut på söndagskvällen. Man kan säga att det händer saker utan skärm. För annars är det det ända dom vill.

Men dottern ville ju gunga på lördagskvällen. Så jag gick med henne till gungorna. På vägen stannade hon upp och jag förstod att det var för en svärm med insikter. Tänkte att det nog var småmyggor. Men när vi kollade närmare var dom ganska ljusa och satte sig på grässtråna. När man närmade sig dom, började de hoppa. De hoppade riktigt högt. Det här måste man bara undersöka tänkte jag.

Det visade sig vara en art av dvärgstritar som är 4 mm, är fläckiga och kan variera mycket i utseende. Arten har inget svenskt namn. Dvärgstritar är liksom bladlöss och skinnbaggar, djur som har en sugsnabel för att inta växtsaft. De tillhör ordningen halvvingar och har ofullständig förvandling. Det vill säga att dom inte bildar någon puppa. Efter äggkläckning ömsar larven skinn flera gånger innan den blir vuxen.

Veckans fundering: 
Hur går det för insekterna? Faktorer som har stor påverkan verkar vara intensifierat jordbruk och klimatförändringar. I en studie publicerad i Nature, visar att 49%  insekterna minskade i områden som fått högre temperatur och utvecklat intensivt jordbruk. Framförallt i tropiska delar av världen.


Källor och vidare läsning:








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) vecka 60