Sciara hemerobioides vecka 51





I lördags gick jag och barnen till Linders park några hundra meter bort. Sönerna spelade fotboll och dottern satt med mig i gräset. Då såg jag en insekt som liknade de gula steklar jag hade sett på jobbet, fast ändå inte. Det var en art sorgmyggor som tillhör ett släkte där larverna äter svamp. Sorgmyggor är en av de tjugo vanligaste insektfamiljerna och svåra att artbestämma, eftersom som oftast är ganska färglösa. Den här färggranna sorgmyggan var däremot lätt att bestämma. Men är mycket lik Sciara analis, som inte verkar finnas i Sverige. 

Vi råkade tidigare i år utför mängder av sorgmyggor i blomkrukorna, där larverna åt av förmultnade växtdelar och gnagde på rötterna. De försvann nästan helt när vi lät bli att vattna, tog bort översta lagret jord och placerade ut en gul låda med ättika och diskmedel. 

Har man tur kan man se en stor och lång massa som som rör sig i naturen. Det är en härmask och består av mängder sorgmyggelarver som sitter tätt ihop och rör sig framåt. 

Veckans fundering: 
Förra veckan hörde jag på Max Tegmark som sommarpratade. Det måste vara ett av sommarens bästa sommarprat. Han berättade om artificiell intelligens och om hur den kan utplåna oss. Han hör till de forskare som har en dystopisk framtidstro om AI. Jag fick upp ögonen för hur viktig frågan om AI egentligen är för oss, djuren och naturen. AI kan vara lösningen på många av problemen, men också mycket farlig om vi inte har kontroll över den. 

Tyckte tanken om framtida AI och liknelsen med oss människor var mycket intressant. Vi människor ses ju som mycket intelligenta och kan uppnå fantastiska mål. Men problemet är att när vi försöker uppnå ett mål, så lägger vi inte så stort värde på annat. Till exempel för att göra det fint hemma med fina möbler. Så tillverkas det på ett utomordentligt vis, där träet huggs ner och tillverkas i en fabrik. Men vad som händer med träden i regnskogen eller de arter som är knutna till den, lägger vi inte så stor uppmärksamhet på. Ponera att AI blir mycket intelligentare än oss och försöker uppnå sina mål, men inte lägger lika stort värde på oss människor. Då blir det sannerligen inte så kul. 

Källor:

Artfakta. Sciara hemerobioides.

Sveriges lantbruksuniversitet. (230607). Okända små insekter är världens vanligaste organismer. 

Svenska Wikipedia. Härmask.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Härmask

Sveriges radio. (230801).Sommar & vinter i P1: Max Tegmark.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) vecka 60