Röd flugsvamp (Amanita muscaria) vecka 58





Igår var vi på familjedag på IKSU Spa. På vägen hem såg jag dom här röda flugsvamparna vid en björk. Tänkte då att det nog var ett samarbete mellan dem. Det vill säga att den röda flugsvampens svamptrådar (mycel) intar näring från marken som kommer (förutom svampen) björken till gagn via mykorrhiza. Det är alltså den delen av mycelet som är i kontakt med trädrötterna tillsammans med trädrötterna som är mykorrhizan. Här sker också en omvänd transport, där svampen får kolhydrater från trädet. Svampen och trädet drar alltså nytta av varandra. De lever med andra ord i den formen av symbios som benämns som mutualism.

Röd flugsvamp är giftig och ger illamående och svettningar, men även eufori och hallucinationer. Det finns inga belägg för att den användes av vikingar som skulle ut i strid. Däremot nyttjades den av schamaner i Sibirien. Schamanerna kunde också dela ut sitt urin efter intag av svampen. På så sett  minskade giftet men inte de hallucinogena effekterna. 

Namnet flugsvamp kommer från att Carl von Linné döpte den efter det att man på den tiden använde svampen för att hålla insekter borta, genom att blanda den med mjölk. 

Veckans fundering:
6 av de 9 planeters gränserna är överskridna. Det betyder alltså att vi har fått en ännu mer labil jord. Även om man kan diskutera hur gränserna för de olika miljöfaktorerna ska dras, så är det en tydlig tendens vad som sker. Jag tycker att att sådana här gränser är superviktiga, eftersom vi då får möjligheten att förhåller oss till en tydlig ram. Hur ska vi annars klara god matförsörjning, rent vatten och välmående, om vi inte vet vad det finns för gränser för en fungerande planet?   




Källor
Richardson, K., Steffen, W.,….Rockström, J. (2023). Earth beyond six of nine planetary boundaries. Science Advances.


Lässöe, T. & Petersen, J. H. (2019). Fungi of Temperate Europe. Volyme 1. 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Vickerbackmätare (Scotopteryx chenopodiata) vecka 50