Trätapetserarbi (Megachile ligniseca) vecka 77










En av dom häftigaste upplevelserna i somras, var alla de fjärilar och bin som lockades till min mors växter av kungsmynta. Växten var rikligt spridd i och utanför rabatterna. De små lila blommorna ansamlade i kvastar, verkade vara mycket attraktiva för pollinerande insekter, däribland ett trätapetserarbi (2023-07-13). Det var nämligen en hane som letade mat. 

Vid vistelsen hos min mor i Järna såg jag också en tapetserarbihona som jag inte tog kort på. Honorna har nämligen tät rödaktig behåring på undersidan av bakkroppen, för insamling av pollen till sina framtida larver. Det är också hon som skär av bladbitar till att tapetsera bogångar som hon har grävt ut i murket trä eller i färdiga larvgångar. 

Det var inte lätt att artbestämma den här hanen. Men genom nyckeln för artbestämning av tapetserarbin på Artfakta, fanns det några kännetecken som gjorde att jag kunde ringa in arten. Framfoten var mörk och rödaktig (bild 4), inte vit till gulaktig och utvidgad. Sjätte ryggplåten som också är den sista (bild 2), hade inte någon vit behåring. De två punktögonen (av tre stycken) närmast nackkanten på hjässan, var tre gånger deras diameter i avstånd från kanten (bild 5). Dessutom fick jag svar på facebookgruppen ”Vi som gillar Bin & Humlor” att den V-formade inskärningen på ryggplåt 6 (bild 2) är ett kännetecken för trätapetserarbi. 

Veckans fundering:
Vilket glidarliv den här hanen har. Han flyger runt och gottar sig på nektar utan att behöva slita. Samtidigt som de hårt arbetande honorna gräver bogångar, skär ut blad, samlar in pollen och lägger ägg. Det måste ju ändå finnas en viss tillfredsställelse (motivation) för henne att göra dessa sysslor? Hanens enda uppgift är nog att träffa så många honor som möjligt, annars njuter han av livet av att vila och sörpla i sig smaskig nektar från bland annat kungsmynta. 

Källor:



Artfakta. Trätapetserarbi - Megachile ligniseca. https://artfakta.se/artinformation/taxa/megachile-ligniseca-101275/detaljer

Facebook. Inlägg 2024-02-03. Grupp: Vi som gillar Bin & och humlor. https://www.facebook.com/groups/1398007453807107/permalink/3831456367128858/




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) vecka 60