Liljekonvalj (Convallaria majalis) vecka 95

 






Det var Sveriges nationaldag och sönerna ville spela fotboll, så vi cyklade till Päråkern och Granparken. Jag hade sett liljekonvaljer på jobbet och undrade om jag kunde få se dem ute i naturen. Helt plötsligt vid vägen såg jag ett helt ”hav” av dem. Inte nog med det, jag såg en stor samling igår också på Röbäck (bild 2), på grund av att min äldsta son spelade fotbollscup där.  

De stora bestånden uppstår eftersom rötterna från en individ sprider sig horisontellt och ger upphov till flera nya skott och därigenom fler liljekonvaljer. Liljekonvalj är Finlands nationalblomma. 

Liljekonvaljer är sparrisväxter, som ofta kännetecknas av parallellnerviga blad, 6 kalklblad, 6 ståndare och 1 trekantig pistill. De 6 ståndarna syns sticka uppåt runt pistillen på högra blomman i bild 1. På den vänstra blomman i samma bild, går det att se att pistillen är trekantig. 

Liljekonvalj är fridlyst i Stockholms, Södermanlands och Kronobergs län, samt på Öland. Det innebär att växten inte får tas upp med rötterna eller att de saluförs. 

Liljekonvalj är giftig och innehåller flera hjärtglykosider, bland annat convallatoxin som hindrar natriumkaliumpumpen i cellerna, från att ta in kalium och pumpa ut natrium. Detta gör att hjärtat slår långsammare men kraftigare och vid för hög dos orsakar hjärtstopp. 

Veckans fundering:
Naturen exploderar nu i artmångfald. Jag får hoppa över närmare titt på många arter som swishar förbi. Men genom de senaste årens artförståelse, kan jag ändå njuta av det jag ser. Till exempel rödblärans fortplantningsstrategi med han- och honblommor på skilda plantor (dioik/tvåbyggare). 

Källor:

Farmakologi.nu. Liljekonvaljförgiftning (Convallaria majalis). https://www.farmakologi.nu/toxikologi/liljekonvaljforgiftning-convallaria-majalis/?amp=1

Giftinformationscentralen. Liljekonvaljhttps://giftinformation.se/vaxtregister/liljekonvalj/

NatureGate. Liljekonvalj - Convallaria majalishttps://luontoportti.com/sv/t/235/liljekonvalj


Svenska botaniska föreningen. Liljeväxter och sparrisväxter på våren. [PDF]. https://svenskbotanik.se/wp-content/uploads/2022/04/bk2022-3-liljevaxter-och-sparrisvaxter-pa-varen.pdf




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kartfjäril (Araschnia levana) vecka 104

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84