Tegelsopp (Leccinum versipelle) vecka 108







Jag fortsätter mitt kunskapsbildande bland skivlingar och soppar. Igår var jag sugen på någon sopp på tallheden i kullaskogen. Jag tänkte det skulle sitta fint att plocka några Karl Johan, sandsopp eller tallsopp. Men jag hamnade bland björkar vid en grusig traktorväg. 

Här fann jag den tegelfärgade tegelsoppen som specifikt har björk som samarbetspartner. Den första tycker jag var riktigt stor (bild 1). Tegelsoppen har svarta hårtofsar på foten och blir mörk efter en stund när man skär i svampköttet. 

Soppar har ett rörlager under hatten (bild 2). Det är därifrån sporerna släpps. Eftersom svampar ska tas om hand på en gång, tog jag bort vissa delar från tegelsopparna. Bland annat tog jag bort rörlagret eftersom jag såg larvgångar där. Sedan kokade jag av ordentligt och stekte dem. 

Tjuvkikade på inlägg om tegelsopp i facebookgruppen vilken svamp, och tydligen råder det delade meningar om den som en god svamp. Jag och Suss tyckte nog inte den var i nivå med pepparriska. 

Veckans fundering: 
Att jag får upp ögonen för arter betyder så mycket. Jag får en en större förståelse, förundran och kontakt med naturen. Som när jag såg tegelsoppen vid vägkanten på väg till stugan vid havet senare under gårdagen. Jag hade fått upp ögonen för just den arten, det var inte vilken svamp som helst.

Källor:

Lässöe, T. & Petersen, J. H. (2019). Fungi of Temperate Europe. Volyme 1. Princeton.

Mossberg, B. Karström, M. Svampar i Sverige. Bonnier fakta.

Svampguiden. Tegelsopp - Leccinum versipelle. https://svampguiden.com/art/visa/leccinum_versipelle

Sveriges lantbruksuniversitet. Artfakta - taxonomi. Tegelsopp - Leccinum versipellehttps://artfakta.se/taxa/245486/information


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kartfjäril (Araschnia levana) vecka 104

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84