Krustistel (Carduus crispus) vecka 105
Andra augusti efter det att vi kommit hem efter vår resa till södra Sverige, klippte jag gräsmattan. Såg då den här vackra tisteln med sina purpurröda blommor (bild 1) och kände att denna vill jag inte klippa ner. Detta är en krustistel som hör till släktet piggtistlar och utmärker sig genom att ha vingade stjälkar (bild 2).
Piggtistlar är tvååriga (bienner). Första året bildar de en bladrosett och lagrar näring i en pålrot. Dessa näringsreserver använder sig sedan tisteln påföljande år för att bilda stjälkar och blommor.
Näringsreserverna har visst i dags dato gjort att tisteln har ännu fler blommor (bild 3). Dessutom bjuder krustistlar på rikligt med nektar, bland annat till gagn för jordhumlan i samma bild. Men själva växten är också till nytta för många andra arter, bland annat fjärilslarver som gillar att smaska utav den. Den vackra tistelfjärilen är en sådan art.
Veckans fundering:
Den här individen måste ha bildat en bladrosett och undsluppit gräsklipparen förra året. Jag gillar verkligen de vackra blommorna och kommer låta den blomma klart.
Tistlar har långa blomningstider och varför inte utnyttja det, för en själv att betrakta och för alla de nektarintresserande insekterna. Men sen kommer jag ta bort den, så att inte fröna sprider sig och krustistlar tar över gräsmattan. De gillar nämligen öppen och kväverik mark, där inte jorden bearbetas.
Källor:
Mossberg, B. Stenberg, L.(2018). Nordens flora. Bonnier fakta.
Rikare trädgård. Underskatta inte tistlarna. https://rikaretradgard.se/underskatta-inte-tistlarna/
Sveriges lantbruksuniversitet. Ogräsrådgivaren. Ogräsens livsformer. https://ograsradgivaren.slu.se/artiklar/index.cfm?pageAct=read&id=3
Vilken art. Arter med Carduus (piggtistlar) som värdväxt. https://www.vilkenart.se/Vardvaxt.aspx?Namn=Carduus
Kommentarer
Skicka en kommentar