Morot (Daucus carota) vecka 103





”Oj vad många platta hundkex det finns i södra Sverige, speciellt vid järnvägen i Linköping”, tänkte jag under vår bilsemester 2021. Kom då fram till att det var vildmorot Daucus carota ssp. carota, alltså den ursprungliga varianten till den orangea moroten Daucus carota ssp. sativus som vi konsumerar. 

I år när vi var på bilsemester drog jag och barna upp några rötter, varefter jag sköljde och provade äta dom. Vi märkte då att dom hade en stark doft av morot, däremot var de riktigt sega och gick inte att äta. 

Det slog mig nu i efterhand att dessa rötter var inne på sitt andra år eftersom morot är en tvåårig växt. Det första året bildas bara en bladrosett och inga blommor. Roten är då inte lika hård och seg, men tydligen inte heller lika ätbar som den vi odlar. 

Så den orangea moroten är större, lättare att äta och har mer karoten än den vilda varianten. Den utvecklades i Nederländerna under 1600- till 1700-talet. Men hade då redan funnits i Europa i flera tusen år och var mörklila. Ursprungligen kultiverades den i Afghanistan. Idag finns flera olika färger på odlade morötter. 

Morot är liksom hundkex en flockblommig växt, där blommorna sitter tillsammans i flockar. I den sammansatta flocken sitter flera små enskilda flockar. Det som är lite speciellt är att en eller några blommor i mitten av hela flocken är mörkt purpurröda. I de enskilda flockarna är kronbladen längst ut förstorade (bild 2). 

En annan egenskap som är speciell för vildmoroten är att hela blomflocken är hopdragen före och efter blomning och liknar då ett fågelbo.

 Veckans fundering: 

Nästa gång vi åker till södra Sverige ska jag försöka hitta första årets bladrosetter av vildmorot och se om rötterna är mindre sega.

Källor:

Botaniska trädgården. Morot - Daucus carota sativus. Lunds universitet. [PDF]. https://www.botan.lu.se/sites/botan.lu.se/files/odla_morot.pdf

Håkan Lättman - Biologgen. Morot finns i färgerna: orange, vit, röd, gul, svart och violetthttps://biologgen.wordpress.com/2019/08/09/morot-finns-i-fargerna-orange-vit-rod-gul-svart-och-violett/

Mossberg, B. Stenberg, L.(2018). Nordens flora. Bonnier fakta.

Wildfooduk. Wild carrothttps://www.wildfooduk.com/wild-plants/wild-carrot/


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kartfjäril (Araschnia levana) vecka 104

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84