Granvitmossa (Sphagnum girgensohnii) vecka 114
Min fru överraskade mig med en studieresa om skog. Så i helgen var jag iväg på olika skogar kring Umeå och inhämtade en hel del kunskap i form av skogars olika värden (klimat, biologisk mångfald, socialt och kulturellt) och hur man kan bruka dem.
Vid Bäcksjön i fuktig granskog såg jag ofta en grön vitmossa och undrade vad det kunde vara. De var klart gröna och när jag tittade närmare så var också stammen det. Grenknippena på stammen bestod av två utstående och en nedåtliggande gren.
Granvitmossa är som sagt grön, men kan bli brunare på öppna platser. Den skiljer sig från frans- och knoppvitmossa, genom en otydligare knopp på huvudet. Däremot ser huvudet ut som en femtalig stjärna ovanifrån. Arten skiljer sig från brokvitmossa som jag nyligen hade som veckans art, genom frånvaro av röda inslag.
Veckans fundering:
Sveriges skogar är mycket värdefulla men på många olika sätt. Synen att skogen bara har ett ekonomiskt värde har börjat förändras. Det finns så många andra värden. Ska skogen vara en trevlig skog för mig att gå i? Ska den inhysa många arter? Ska den kunna binda in koldioxid? En annan viktig sak att tänka på, är vad det är för typ av miljö och hur den hänger ihop med övriga landskapet.
Alla dessa värden och faktorer gör skogsbruket till en komplex fråga. Här behövs det kunskap för att skogsbruket ska fungera på ett bra sätt och för långt in i framtiden. Jag tycker att kunskapen borde kraftigt höjas för såväl skogsägare som befolkningen i övrigt! För på ett demokratiskt vis påverkar ju Sveriges invånare hur skogen ska vara.
Källor:
Hallingbäck, T. (2016). Mossor - en fältguide. Naturcentrum AB bokförlag.
Sveriges lantbruksuniversitet. Artfakta. Sphagnum - girgensohnii. https://artfakta.se/taxa/2871/information
Kommentarer
Skicka en kommentar