Kammossa (Ptilium crista-castrensis) vecka 113




Lördagmorgonen bjöd på sol och någon minusgrad. Jag och dottern gick ut och fascinerades av isen som bildats i skopan på barntraktorn. Bra med kläder, frisk luft och rönnarnas fantastiska röda nyanser, gjorde morgonen förvånansvärt njutbar. Det som förgyllde morgonen än mer var när min dotter också ville haka på mig till skogen. När vi närmade oss skogen undrade hon om inte myrorna frös. Vi kom fram till att de nog värmde sig i myrstacken. Så målet blev att hitta en myrstack. 

Det fanns mycket att kolla på kring stigen där vi gick, ”vad är det där ljusa?”, ”varför är det så små kottar?”, varför är trädet så där böjt?”. På ett ställe var marken täckt av den ljust fjäderlika mossa som fick bli denna veckas art. 

Kammossa är lätt att känna igen på sin platta struktur, där de raka grenarna sitter parallellt längs stammen. Den kan knappast förväxlas med någon annan art. Den är också en av våra vanligaste arter. De växer i blåbärsgranskog. 

Men någon myrstack? Nej, den här gången såg vi ingen. Kanske en annan vacker dag? 

Veckans fundering: 

Att blogga en art varje vecka, gör att jag verkligen kommer ut i naturen, något som jag absolut inte ångrar! Det gör att jag mår bra och införskaffar kunskap om en mängd arter. Därtill känns det värdefullt för mig, eftersom vi människor fjärmat oss ifrån arterna, när vi i en absolut majoritet av vår tid levt i direkt kontakt med dem. För hur ska vi bry oss om andra organismer om vi inte känner till och har en relation till dem? 

Källor:

Hallingbäck, T. (2016). Mossor - en fältguide. Naturcentrum AB bokförlag. 

Sveriges lantbruksuniversitet. Artfakta. Ptilium crista-castrensishttps://artfakta.se/taxa/2804/information

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kartfjäril (Araschnia levana) vecka 104

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84