Husmossa (Hylocomium splendens) vecka 116






I lördags hann jag snabbt ut i skogen för att blogga om en av de vanligaste mossorna i Sverige: husmossa. Även om det var i stressen, bjöd skogen på ro, snö och sol. 

Husmossa får en ny våning för varje år. Detta utseende kommer sig av att nya skott växer upp en bit innanför spetsen av förra årets skott. På första bilden syns två sådana skott. Dessa liknar fjädrar och grenarna från dem liknar också det. 

Husmossans gröna färg är en aning åt det gula hållet och stambladen är äggrunda (kan ses med lupp). Stammen är täckt av parafyllier som ser ut som små gröna trådar (kan också ses med lupp). Parafyllier gör det lättare för mossan att förse sig med vatten. Arten särskiljs från mörk husmossa genom att den senare har glesare grenstruktur och hjärtformade stamblad.

Veckans fundering:
Mossorna vissnar inte utan är ständigt gröna. Detta gör att jag kan finna många arter så här sent på året. I lördags hade det kommit lite snö men husmossan syntes väl under träden. Även om det kom ytterligare snö igår, tror jag att det kommer smälta och jag kan fortsätta med min upptäcktsresa i mossornas värld. Bergsbranter så som rödberget ska vara bra!

Källor:

Hallingbäck, T. (2016). Mossor - en fältguide. Naturcentrum AB bokförlag. 

Natursidan. Guide till vanliga mossor i Sverige. https://www.natursidan.se/nyheter/var-guide-till-vanliga-mossor-i-sverige/

Sveriges lantbruksuniversitet. Artfakta. Hylocomium - splendens. https://artfakta.se/taxa/2807/information


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kartfjäril (Araschnia levana) vecka 104

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84