Skogskackerlacka (Ectobius lapponicus) dag 197




 Vilken fullträff i sommarvärmen på ett smultronblad hos oss. Där satt två insekter och parades. Hade ingen aning om vad det var för ordning, tänkte kanske skalbaggar, men täckvingarna såg inte så täta ut. Det visade sig att det var kackerlackor. Dessa tänker jag mig inte se så här ute i trädgården, de ska ju vara nere i tropikerna och inomhus. 

Skogskackerlacka tillhör familjen småkackerlackor och är 6 - 15 mm. Skogskackerlackhanen är den större och honan den mindre. En generation sker troligtvis under loppet av två år, där ägg övervintrar första året och nymfer andra året. De förpuppas inte ut utan ömsar skinn och växer till sig. Typiskt för kackerlackor är de långa och taggiga benen, de långa antennerna och den avlångt ovala kroppen. De äter djur och vegetabiliska rester. 

Alla andra kackerlackarter påträffade i Sverige, utom skogskackerlacka och Ectobius sylvestris (fåtal observationer), lever inomhus. Skogskackerlacka lever uteslutande utomhus och är den absolut vanligaste kackerlackan i Sverige. 

Kackerlackor utomhus - NRM

Kackerlackor- artfakta





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) vecka 60