Gräshakmossa (Rhytidiadelphus squarrosus) vecka 34





Här i Järna (9/4) är nästan all snö borta, krokusarna börjat slå ut och det hörs fågelkvitter klockan fem på morgonen. Eftersom jag börjat intressera mig mer för mossor, vill jag veta dom vanligaste arterna. En av dom, som det finns fullt av i gräsmattan, är gräshakmossa. Den är mycket vanlig i södra Sverige, men mer sparsam norrut. Sporkapslar är inte vanliga och jag såg inte en enda. Eftersom bladspetsarna är böjda, hakar mossan lätt fast sig på kläder och djur. Spridningen gynnas också av gräsklippning, eftersom fragment kan växa upp till ny mossa på annan plats. Dessutom konkurrerar mossan ut örter som inte blir livskraftiga när de kortklipps. 

Skogshakmossa (Rhytidialdelphus subpinnatus) och västlig hakmosssa (Rhytidiadelphus loreus) har också böjda bladspetsar och liknar gräshakmossa, men de föregående föredrar fuktig skog. Västlig hakmossa är mer gråaktig och skogsmossa har mer krypande växtsätt och tillplattad stam. Bladbaserna på skogsmossa täcker heller inte stammen, utan sticker direkt ut så att man kan se stammen mer än hos de andra hakmossearterna. 

Veckans fundering:
Vissa arter gynnas av människans framfart, såsom gräshakmossa. Förändringar sker och har skett hela tiden på jorden och vissa arter får då en fördel, medan andra inte får det. Eftersom förändringarna utgör en stress, måste det ju också utvecklas nya arter. Se bara på de ängar vi skapat, som gynnat och utvecklat oerhört många arter. Problemet är när stressen blir allt för stor, där vi på olika sätt påverkar arterna alltför hårt. Ängarna försvinner, alltför hårt skogsbruk, miljögifter, invasiva arter, exploatering och klimatförändringar. All denna påverkan ser ut att skapa ett massutdöende. Men det det finns allltid arter som överlever sådana utdöende, gräshakmossa är kanske en sådan?

Källor:


          

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) vecka 60