Väggmossa (Pleurozium schreberi) vecka 36

 


                

     






Onsdagen den 12:e april efter jag hade bytt däck på min mors bil i Järna, tog jag kort på den här vanliga mossan. Det var inte gräshakmossa (Rhytidiadelphus squarosus) som fanns i gräsmattan på framsidan av huset, eftersom de här inte hade några hakiga blad. Väggmossa har istället kupiga blad med breda spetsar, om inte spetsen rullats in på sidorna så att den ser spetsig ut (bild 6 från mikroskop). På bild 3 och 4 (mikroskop) kan man se att bashörnscellerna är stora och kvadratiska/rektangulära. 

Veckans fundering:
Artificiell intelligens som chatGPT är ju lite läskig. Provade den för första gången igår genom att lägga in förra veckans fundering. Jag fick en genomgång av några arter nyckelpigor och vad det skulle få för konsekvenser om de försvann (inga bra konsekvenser).

Hur ska vi förhålla oss till den mängd av information och nu AI på nätet? Det är ju bara googla information eller fråga AI om man har ett problem. Att bara rabbla upp en art är inte att tillföra något, det är något som redan finns på nätet. Däremot  funderingar kring hur vi ska förhålla oss till våran miljö, vårat sätt att leva och till ny teknologi som AI, kan påverka våra gemensama tankar och beslut. Det är nog därför jag har veckans fundering också.

Källor:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) vecka 60