Röd vedblommfluga (Xylota ignava) vecka 56

 



Lördagen den 26:e augusti var jag med dottern på Linders parks lekplats. Där passar jag ofta på att kolla på häcken av rosenhallon vid gungorna. Ofta är det en massa humlor där, men så här sent på året fanns det inga. Däremot fanns det den här, som jag först trodde var en stekel. Men vid närmare titt syntes de stora runda fasettögonen och då visste jag att det var en blomfluga. 

Att den liknar en en stekel med smal och rödaktig bakkropp, måste ha att göra med att den vill undslippa att bli uppäten. Alltså en form av mimikry. Larven hos vedblommflugor lever av förruttnad trä. Röd vedblommfluga finns inte i Danmark och Norge, men i Finland och som mest i östra delarna av Sverige. 

Veckans fundering:

Vårt boende är en av de faktorer som påverkar klimatet mest. För en hållbar framtid bör vår boendeyta vara enklare, mindre (halveras) och gå att dela med fler. Beteendeförändringar är inte så populärt. Vem vill sänka sin levnadsstandard? Men det är värt att notera att det vi värderar mest är vår hälsa, välmående och tid för familjen. 

Källor:

Sveriges radio.(230831). Klotet: Jakten på det klimatsmarta boendet. https://sverigesradio.se/play/avsnitt/2242220

Artfakta. Röd vedblomfluga. https://artfakta.se/artinformation/taxa/xylota-ignava-200823/detaljer

Engelska Wikipedia. Xylota ignava. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Xylota

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Vickerbackmätare (Scotopteryx chenopodiata) vecka 50