Svart ängstrollslända (Sympetrum danae) vecka 55







Söndagen den 27:e augusti cyklade jag och barnen med sikte på Teg. Där skulle vi hitta några cykelorienteringskontroller och träffa några för att spela cricket. Men på vägen över Umeälven, stannade vi av vid en badplats på Bölesholmarna. Här skulle det badas, men det blev mest doppa fötterna för barnen. 

På en sten ganska nära vattnet fann jag den här förhållandevis lilla trollsländan. Honor och unga hanar är gulbruna med svarta streck. Men när hanarna blir äldre, får dom en svart färg likt detta exemplar. Tydligen är dom inte särskilt rädda, vilket gjorde att jag kunde ta närbilder. Vissa individer av svart ängstrollslända förirrar sig till områden som inte är dess egentliga miljö. De reproducerar sig nämligen i näringsfattiga skogs- och myrmiljöer. Till skillnad från Bölesholmarnas näringsrika lövskog. 

Veckans fundering:
Är det så att min frihet tar slut där någon annans tar vid? Tycker det var en intressant tanke som en vän påpekade angående koranbränningarna (det vill säga om jag förstod påpekandet rätt). När koranbrännaren fritt utrycker sin åsikt genom att bränna koranen, inskränks många andras fria tro för denna skrift? Samma borde det vara med miljön? När vi tycker att vi kan göra nästan vad vi vill med naturen, begränsas och rentav försvinner många andra arters frihet att leva där. Min åsikt är att det är en stor obalans i frihet i de två nämnda fallen. 

Källor:


Trollsländeföreningen. Svart ängstrollslända. https://www.trollslandeforeningen.se/svart-angstrollslanda/




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Vickerbackmätare (Scotopteryx chenopodiata) vecka 50