Aurorafjäril (Anthocharis cardamines) vecka 69

 







4:e juni ute vid stugan på Kammarviken, blev det badminton med barnen. Då såg jag den här aurorafjärilen som satte sig i gräset (även på barnens fotboll). Det är en hane eftersom yttre framvingarnas ovansida är oranga. Honorna saknar den färgen och är därför vita där. Bakvingarnas undersida är marmorerade i grönt och svart, vilket fungerar som ett bra kamouflage bland hundkäks. Larven som är blågrön till färgen äter av korsblommiga växter. Möjliga kandidater vid Kammarviken som jag inte har sett är ängsbräsma och penningört. Puppan som sedan bildas, ser ut som ett brunaktigt utskott där den sitter fast på en växtstjälk. 

Veckan fundering:
Jag är ju ganska insnöad på miljö- och hållbarhetsfrågor. Ofta är det negativa larm och ja det finns ett viss fog för det. Men nu ska jag se hur många veckor jag kommer fundera över positiva saker kring området. Positiv förstärkning är ju något man försöker med barnen. 

Den här veckan tar vi utfasningen av substanser, däribland freoner, som bryter ned ozon i atmosfären. Ämnena förstör ozonlagret uppe i atmosfären och tar bort det skydd som skyddar oss mot ultraviolett strålning. Men ge och med Montrealprotokollet 1987 så skedde en utfasning av substanserna, som exempelvis fanns i frysar och kylskåp. Sakteliga reparerar sig ozonlagret tack vare vårat gemensamma beslut. Människan är ju bra på att mäta, komma till slutsatser och samarbeta 🤝

Källor:

Svenska Wikipedia. Montrealprotokollet. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Montrealprotokollet



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) vecka 60