Svedticka (Bjerkandera adusta) vecka 72











I fredags såg jag den här tickan på en högstubbe i Järna. Det var en nersågad sälg som svampen höll på att bryta ner med hjälp av sina svamptrådar (mycel). Svedticka är en vitrötare och bryter ned både lignin och cellulosa i träet. Hade det varit en brunrötare hade cellulosan brutits ned men inte det bruna ligninet. Eftersom proportionerna och stadgan i träet behålls längre under nedbrytningen med vitrötare än brunrötare, kanske sälghögstubben på min mors tomt i Järna kommer stå kvar länge? 

Svedticka tillhör släktet röktickor, liksom den rökticka som jag fann för två vintrar sedan ned mot Umeälven (dag 118). Svedticka föredrar lövträd och fruktkropparna bildar ofta små hattar, där de bruna ovansidorna är filtartade till håriga (bild 5). De grå porerna som är 6-7 stycken/mm, mörknar när man trycker eller rispar på dom (bild 6). 

Guttation kallas det när det bildas vattendroppar på fruktkroppen. Många tickor får sådana droppar, men även andra svampar kan få det. De vill bli av med överflödigt vatten, speciellt vid ökad tillväxt. Svedtickan i Järna kanske var i hög tillväxtfas?

Veckans fundering:
Svampriket verkar vara ett område som det finns mycket att forska kring. De svampar vi ser omkring oss är bara fruktkroppar för spridning av sporer, medan större delen utgörs av mycel (svamptrådar) som finns inuti organiskt material eller kring rötter i jorden. Dessutom är det inte alltid de bildar fruktkroppar. Så hur mycket vet vi egentligen när merparten av svamparna inte syns? Vid mätning av sporer i sporfällor såg forskare att tre fjärdedelar av luftens svampsporer var okända arter. Svampar och deras svamptrådar verkar utgöra en fundamental del av ekosystemen. Det finns alltså en stor potential för att bättre förstå ekosystemen och deras komplexitet?

Källor:

Nordiska riksmuseet. Tickor - Månadens kryptogam februari 1998.


Laessö, T. & Petersen, J. H. (2019). Fungi of Temperate Europe. Volyme 2

Sveriges radio. 20231216. Naturmorgon - naturpanalen om tickan som grät och gåsen som spelade död.

Sveriges radio. 20230323. Vetenskapsradion nyheter - svampar dominerar i luften.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) vecka 60