Tephritis neesii vecka 70

 



Nionde juni på vår bakgård, växte det några prästkragar som inte hade slagit ut. På en av dom satt det en fluga med svartvit mönster på vingarna. Det var borrflugan Tephritis neesii utan svenskt namn. Det är en hane med rödbruna ben varav lårbenen är svarta (gula hos honan). Arten är värdspecifik på prästkragar och på så sätt går den att särskilja från de till utseende liknande arterna inom släktet Tephritis. Honan lägger ägg inne i blomman och larven äter av blomaxeln. Det är den vuxna flugan som övervintrar och inte larven eller puppan. 

Jag såg borrflugan flera dagar i följd och antog att det var samma individ. Gissar att den väntade på att uppvakta en hona. Men jag tror det aldrig kom en hona. 

Veckan fundering: 
I torsdags skedde ännu en bra grej inom EU. Parlamentet och ministerrådet slöt ett avtal om att större företag ska hållas ansvariga för sådant som kan skada miljön eller mänskliga rättigheter. Detta ska gälla hela tillverkarkedjan, men också avfallet. Jag tycker sådana här beslut är fundamentala för en hållbar framtid. Utan begränsningar är det vinsten som styr, utan tanke på miljö och mänskliga rättigheter. 

Källor

Robinson,J. [2008].The evolution of flower size and flowering behaviour in plants: The role of pollination and pre-dispersal seed predation. https://eprints.soton.ac.uk/65698/1/The_Evolution_of_Flower_Size_and_Flowering_Behaviour_in_Plants.pdf

Engelska Wikipedia. Tephritis neesii. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tephritis_neesii

Artfakta. Tephritis neesii. https://artfakta.se/artinformation/taxa/tephritis-dioscurea-241142/detaljer

Europeiska ministerrådet. [2023-12-14]. Corporate sustainability due diligence: Council and Parliament strike deal to protect environment and human rights.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) vecka 60