Måbärsmätare (Macaria wauaria) vecka 73





På vår bakgård den sjunde juli såg jag och dottern den här fjärilen vila på ett rhododendronblad. I Sverige flyger måbärsmätare främst i juli och den är omisskännlig med de svarta V:na på vardera vinge (lite utsuddad på den här individens vänstra vinge). Fjärilens ägg övervintrar för att kläckas till våren, då larven livnär sig av bladen från ripsar. Ripsar är det enda släktet i familjen ripsväxter och utgörs bland annat av krusbär, svarta vinbär och måbär. 

Veckans fundering:
Tänk om den här fjärilen nyligen hade kläckts under svarta vinbärsbusken bredvid rhododendron? Hade den ätit av vinbärsbuskenns blad och ramlat ner för att bilda puppa där? Det var en ganska stor vinbärsbuske som var angripen av krusbärsmott. Larverna till krusbärsmotten åt många av de vinbär som fanns på busken, men ändå mindre än hälften. Såg också steklar som kanske var parasitsteklar, vilka möjligen skulle ha reglerat ner populationen av krusbärsmott?

Detta utgjorde helt enkelt grunden för vidare forskning. Skulle jag få se måbärsmätarlarver mumsa på bladen och hur skulle de gå med regleringen av krusbärsmotten? Men i höstas fick min fru feeling och kapade ner vinbärsbusken mer än hon hade tänkt. Aja, fick iallafall igenom att kvistarna skulle sparas på hög i hörnet av tomten. Detta för en rik biologisk mångfald på vår lilla bakgård på J.A Linders väg i Umedalen. 

Källor:

Artfakta. Måbärsmätare - Macaria wauaria.

Artfakta. Måbärsmätare - histogram. https://www.artportalen.se/search/histogram/taxon/215552

Vilken art. Måbärsmätare - Macaria wauaria. https://www.vilkenart.se/Art.aspx?Namn=Macaria%20wauaria

Naturhistoriska riksmuseet. Macaria wauaria. http://www2.nrm.se/en/svenska_fjarilar/m/macaria_wauaria.html

Pyrgys. Lepidoptera and their ecology. Macaria wauaria. http://www.pyrgus.de/Macaria_wauaria_en.html

Biotopia. Forska om fjärilar. https://biotopia.nu/wp-content/uploads/2015/11/Forska-om-fjärilar-web.pdf

Hellqvist, S. Februari 1993. Faktablad om växtskydd - trädgård - krusbär skadedjur. Sveriges lantbruksuniversitet. https://pub.epsilon.slu.se/18213/1/Hellqvist_S_201109.pdf



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) vecka 60