Gråbinka (Erigeron acris) vecka 80

      




                     



Precis intill staketet klipper vi inte gräset. Där växte den här korgblommiga växten (240730). Familjen korgblommiga växter har små blommor samlade i en korg. Längst ut på gråbinka sitter honliga strålblommor och längre in diskblommor som är tvåkönade (fem ståndare runt diskblommornas pistill). Strålblommor som även kallas för kantblommor, skyltar med sin storlek och färg för att locka till sig pollinerare. På gråbinka är de som synes blekt rödlila. 

Gråbinka växer på torr och störd mark, såsom ängar grusgropar och vägeskanter. Den är ettårig, men kan också vara tvåårig. Det finns några småfjärilar som enbart har den som värdväxt. Av dessa är gråbinkevecklare och gråbinkefjädermott rödlistade, eftersom de kräver större bestånd av gråbinka. 

Veckans fundering:

Blottad, torr och störd mark verkar ha minskat, eftersom gråbinka inte är lika vanlig för de rödlistade småfjärilarna. Vad är det som orsakar sådan miljö? Är det bete av djur på platser som kan blottlägga jord, sand och grus? Är det något mer som ger upphov till störd mark? 

Källor: 

Den virtuella floran. Gråbinka. Hämtad 230720, från https://web.archive.org/web/20170506070621/http://linnaeus.nrm.se/flora/di/astera/erige/erigace.html

Artfakta. Gråbinka.  https://artfakta.se/artinformation/taxa/220125/detaljer

NatureGate. Gråbinka. https://luontoportti.com/sv/t/250/grabinka

Artfakta. Gråbinkevecklare. https://artfakta.se/artinformation/taxa/cochylidia-heydeniana-214860/detaljer

Artfakta. Gråbinkefjädermott. https://artfakta.se/artinformation/taxa/oidaematophorus-rogenhoferi-101442/detaljer

Föreningen och tidningen Skogen. Skogsencyklopedin - kantblomma (strålblomma). https://www.skogen.se/glossary/kantblomma-stralblomma/

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Stor gräsmossa (Brachythecium rutabulum) vecka 38

Ögonfläckig nyckelpiga (Anatis ocellata) vecka 39

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76