Kruståtel (Avenella flexuosa) vecka 99








Gräs är inte det lättaste att artbestämma, men att se att det är ett gräs och inget halvgräs är desto enklare. Gräs har ledknutar (se film) och ihåliga stjälkar. Oftast är blommorna tvåkönade och består av tre ståndare och två fjäderlika märken (en del av pistillen). Varje blomma är också omgiven av en inner- och en ytteragn. 

Av gräsen urskiljer sig tåtlar genom småax med två blommor. Jag tycker det ser ut som en blomma, eftersom de sitter så tätt ihop. Kruståtel har dessa blommor nästan i samma höjd och ett längre utstickande borst på vardera ytteragn. Bladen på stjälken är hoprullade och bara 0,2 till 0,6 millimeter breda. 

Veckans fundering: 

Det ser ut som att kriståtel först låter ståndarna komma ut (bild 2). Sedan öppnar sig blomman och ut växer de fjäderlika märkena (bild 1), samtidigt som ståndarknapparna lossnar (bild 3). Är det så att olika individer blommar på olika tider, så att pollenet från individer som är i den tidiga fasen sprider sig till de som öppnat sig och är i den senare fasen av blomningen? Är det isåfall en strategi för att undvika självpollinering? 

Källor:

Mossberg, B. Stenberg, L.(2018). Nordens flora. Bonnier fakta.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kartfjäril (Araschnia levana) vecka 104

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84