Husfluga (Musca domestica) dag 100



I förrgår när jag var ute på fikat vid en solig vägg, påpekade en kompis att det satt en fluga där. Jag tog foto och kunde se sen att det var en husfluga. Nu när det blir så varmt på dagen verkar insekterna vakna till liv. 

Husfluga kan övervintra och denna måste ju ha gjort det. Annars lever de vuxna flugorna i två till fyra veckor. De parar sig en gång och honan lägger kring  hundra ägg i omgångar. Äggen kläcks inom ett dygn och de benlösa larverna förpuppas inom några veckor. Efter ytterligare några veckor är flugorna fullbildade. 

Förutom de två röda fasettögonen sitter det tre små punktögon (oceller) emellan. Längst ut på underbena (tarsi) mellan klorna sitter det fotputor (pulvilli), som gör att flugan kan fästa sig på väggar och dylikt. På tarsi finns det också organ med kemoreceptorer som känner smak från underlaget.

Husflugor äter vegetabilisk, animalisk och fekal föda. I hus blir det främst matrester som de sörplar i sig. Förutom att sörpla i sig flytande föda, löser de upp med hjälp av saliv, mat som har mer fast konsistens. 

Husflugan kan bära flertalet patogener och smitta oss människor med bland annat tuberkulos och salmonella, främst genom flugans avföring. 

Dess ekologiska roll är däremot väldigt viktig. Den bryter ner föda så att näring kommer till nytta för andra arter. 

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Housefly

http://runeberg.org/brehm/ryggrad/0107.html

https://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/djur/insekterochspindeldjur/allmantominsekter/insekterssinnen.8884.html




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Vickerbackmätare (Scotopteryx chenopodiata) vecka 50