Blåbär (Vaccinium myrtillus) vecka 13

 







 Den här ljungväxten känner man ju till. Blåbär plockade jag och dottern 22:a augusti, då vi också såg den violettgrå parkmätaren (Eulithis testata) som jag har bloggat om. Ordet blåbär kan användas för nybörjare i sportsammanhang. Visste inte att uttrycket har sitt ursprung från 60-talet då mindre erfarna skidåkare spillde blåbärssoppa vid kontrollerna, så att de såg ut som blåbär vid målgång. Betydelsen kan även spåras tillbaka till då barn plockade blåbär istället för att arbeta med den fysiskt mer krävande skörden. 

Blommorna som är urnlika blommar från maj till juli. På bilden syns en blomma jag kikade närmare på andra juni. De har 8 - 10 ståndare (andra bilden) och en sambladig pistill (tredje bilden). 

Veckans fundering:

Det verkar som det behövs mycket blåbär för att uppnå dagsbehovet av energi. Det krävs också ganska mycket för att få tillräckligt med näring. Kollar man Livsmedelsverkets dagliga rekommenderade näringsintag per 100 gram, så ligger vitamin C högst på 10,1 % , följt av riboflavin på 5,0%, järn 4,3%, vitamin B6 4,3% och kalium 4,3%. Så det krävs alltså ett kilo för att få i sig det dagliga rekommenderade intaget av vitamin C och över två kilo för järn. Men blåbär måste innehålla många andra ämnen som är bra för hälsan, än vad som står på Livsmedelsverket? 


Blåbär - Svenska Wikipedia

Blåbär - NatureGate

Blåbär - Näringsinnehåll Livsmedelsverket


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) vecka 60