Bronsknäppare (Selatosomus aeneus) vecka 67

 



Den 21:a maj såg jag och dottern den här grönt- till bronsskimrande skalbaggen. Den tillhör familjen knäppare vars halsköld två bakre hörn är utdragna i varsin spets. Larverna kallas rotmaskar eftersom dom livnär sig på rötter, men äter även multnande trä. Rotmaskar av vissa knäppararter kan uppträda som skadedjur, till exempel på potatis.

Knäppare har en fiffig teknik när de hamnat på rygg, för att komma på rätt köl igen. De har nämligen en mekanism som liknar en musfälla. När ”spärren” lossar hörs ett knäpp och skalbaggen flyger utan styrsel högt upp i luften och kan på så sätt hamna på rätt sida igen. Den mekanismen kan man finna på undersidan mellan halsskölden och mellankroppen. 

Veckans fundering: 
Så fort jag ser en knäppare i maj nästa år, vill jag se knäpparmekanismen med lupp. Jag vill också lägga den på rygg och höra knäppet plus se den hejdlösa luftfärden! Det kan väl en knäppare bjuda på utan att det blir djurplågeri? 

Tillägg 240504: såg rotmask idag när Suss rensade ogräs! Kan det vara larv till bronsknäppare (förmodar dock att alla knäpparlarver liknar varandra). Den verkar inte ha några bukfötter som fjärilar och steklar har. De kan leva flera år som larv och sedan bli puppa i Juli. 







Källor

Ant lab. [youtube]. How do click beetles jump?

UK Beetles. Selatosomus anneatus (Linnaeus, 1758)https://www.ukbeetles.co.uk/selatosomus-aeneus

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) vecka 60