Kålmal (Plutella xylostella) vecka 147




 

I förrgår cyklade jag en liten omväg förbi åkermarkerna mellan Umedalen och Rödäng. Såg då hundkäx och tänkte att det skulle bli veckans art. Dock upptäckte jag i efterhand att jag redan haft den. Hur som helst, när jag väl stannade till där vid vägeskanten, fanns det så mycket mer spännande. Det var nämligen en stor mångfald av insekter bland hundkäxen, gräs och sommargyllen. Flera av dessa arter var kopplade till korsblommiga växter, däribland kålmal. Den korsblommiga växt som det fanns gott om, var helt enkel den gulblommiga växten sommargyllen. Den förgyller verkligen vägeskanterna i Umeå så här års. 

Kålmalen skiljer sig från andra inom familjen senapsmalar  genom att ha smala framvingar. Men också genom att framvingen delas upp genom en vågig linje, i en mörk främre del och en ljus bakre del.

Jag såg flera kålmalar och den tjugoåttonde maj fick jag också syn på en eller två. Massförekomst av arten kan förekomma. Jag har aldrig tidigare uppmärksammat den, men i år kanske det är ett år med många. Larven äter på undersidan av bladen på korsblommiga växter, så att det bildas genomskinliga fläckar. I tropikerna kan angreppen på odlade växter ge ekonomisk förlust. Kålmalen övervintrar som puppa, men man har också sett slitna övervintrande fjärilar flyga om våren. 

Veckans fundering:

Dikeskanter är inte dumma. Har under resor med familjen sett många växtarter i dikeskanter. Men det verkar ju också finnas många insektsarter där. Det är där spillrorna av de artrika ängsmarkerna finns kvar.

Källor:

SLU Artdatabanken (2025). Artfakta: kålmal(Plutella xylostella). https://artfakta.se/taxa/214200 [2025-06-11]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kartfjäril (Araschnia levana) vecka 104

Svalört (Ficaria verna) vecka 141

Cypressfläta (Hypnum cupressiforme) vecka 124