Oxybelus uniglumis dag 245

 



 Den tredje juli såg jag den här stekeln gräva, den var faktiskt väldig snabb med att skyffla undan sand med benen. Visste inte riktigt om det var ett bi eller någon annan stekel. Den hade ganska spetsig bakkropp och det kändes inte riktigt som ett bi. 

Det här såg jag på ett litet magert och sandigt område mellan friggeboden och boden vid stugan i kammarviken. Det var alltså en rovstekelhona som försökte göra en håla. Hade jag studerat vidare hade jag nog fått se den gräva igen ingången för att kunna jaga efter byten. Bytena kan vara olika stora insektsarter (artfakta säger dock endast dvärgstritar) och de blir sedan förlamade när rovstekeln sticker dem med sin gadd. Honan flyger tillbaka med ett byte i taget och öppnar hålan varje gång för att kunna lägga dem i en cell. Efter hand gör hon iordning två eller tre celler i hålan. Varje cell innehåller två till sexton stycken byten som hon lägger ägg på. När larverna sedan kläcks kan de livnära sig på dem.

Den här rovstekeln tillhör familjen Crabronidae som har ljusa eller gulaktiga fläckar på bakkroppen, vilket gör dom getinglika. De kan tydligen bli parasiterade av köttflugor som smiter in när rovstekeln öppnar för att lägga in sina byten. Köttflugan lägger snabbt en larv på en förlamad insekt. Köttflugor kan nämligen kläcka sina ägg i sin kropp och sedan föda fram levande larver. Den dumpade larven förstör rovstekelns ägg och äter sedan av det infångade bytet. 

Oxybelus uniglumis - BWARS

Crabronidae - Svenska Wikipedia

Köttflugor - Svenska Wikipedia

Oxybelus uniglumis - Artfakta








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Vickerbackmätare (Scotopteryx chenopodiata) vecka 50