Brun blåvinge (Eumedonia eumedon) vecka 150
I Lördags var jag nyfiken på att hitta fler arter insekter bland hundkäx och gräs. Jag tog sikte på en annan remsa grönska i Västerslätt. Kunde inte gå därifrån, det fanns så mycket att filma och fota. Såg många fjärilsarter, flugor, en del spindlar, några sländor, och lite skalbaggar. Vilken mångfald! Det som avbröt min upptäcktsresa var min mobil som fick slut på batteri.
Den första satt på en kråkvicker och var en hona med rödgula halvmånar på bakre delen av ovansidan på bakvingarna (bild 2). De med helbruna ovansidor är förmodligen hanar, som den individ på bild 3 .
Förutom honan på kråkvickern, sökte de andra två jag lyckades fota/filma nektar på midsommarblomster. Just midsommarblomster är värdväxt för brun blåvinge. Larven äter nämligen endast av den och släktingen blodnäva (södra Sverige).
Eftersom det finns andra bruna blåvingearter, är det säkraste kännetecknet det vita jämnbreda strecket på undersidan av vardera bakvinge, som löper ut från mittenfläcken (diskfläcken) mot utkantsfläckarna. Men också den blågröna färgen från inre delen av bakvingarnas undersida och som nästan når diskfläcken.
Veckans fundering:
Tack var min envishet att blogga en art varje vecka lär jag mig mycket om våran fantastiska mångfald därute. Vad ska jag göra med denna kunskap?
Källor:
Elmquist H, Liljeberg G, Top-Jensen M, Fibiger M. (2011). Sveriges fjärilar - En fälthandbok över Sveriges samtliga dag- och nattfjärilar. Bugbook Publishing.
SLU Artdatabanken (2025). Artfakta: brun blåvinge(Eumedonia eumedon). https://artfakta.se/taxa/201150 [2025-07-03]
Kommentarer
Skicka en kommentar