Jordreva (Glechoma hederacea) vecka 43

 



Under bladen av vad som verkar vara någon asterväxt, fanns dom här fina blommorna. Hade tidigare sett dom med dottern på väg till en lekplats här i Umedalen, så tog därför och fotade dom igår. Blommorna är på grenar som sticker upp från stjälkar som ligger ned mot marken. Blommorna har både ståndare och pistill, men det kan också finnas mindre honblommor med endast pistill (inget jag såg på denna plats). 

Veckans fundering:

Förra veckan kom jag in i ett samtal med två arbetskamrater på jobbet och som handlade om natur och klimat. Det var ett bra samtal. Vi kom bland annat in på gruppen Återställ våtmarker och om motivation. Vi var överens om att nog dom flesta är medvetna om den hotade biologiska mångfalden och klimatkrisen vi ger upphov till. Alltså någon slags kunskap kring att vi orsakar en global uppvärmning (hittills 1,1 globalt och 1,6 grader i Sverige) och att 1 av 8,7 miljoner arter är hotade.

Samtalet kom in på om de aktioner Återställ våtmarker gör. De har ju äntrat scen på Melodifestivalen och Let’s Dance. Men också blockerat motorvägar och gjort sig hörda i riksdagen. Vi undrade om civil olydnad i det här fallet kanske gör motsatt effekt. Det vill säga istället skapar motstånd mot aktivisterna och det dom försöker förmedla. 

Funderade sedan själv vidare på det vi hade samtalat om. Fast vi har kunskap om klimatkrisen  och utrotningen av arter, gör vi inte tillräckligt. Vår hjärna verkar anstränga sig minimalt när vi inte ser någon omedelbar belöning. Dessutom försvarar vi oss och Per Espen Stoknes (norsk psykolog) beskriver fem psykologiska barriärer: distans, domedagsprofetia, dissonans, förnekelse och identitet. 

Ger Återställ våtmarker någon effekt? Är det inte bättre att motivera människor och skapa ett positivt engagemang? Läste att civil olydnad, även fast det skapar polarisering och motstånd, ändå gör så att miljöfrågan uppmärksammas. Men för att engagera människor krävs det att vi ser konkreta möjligheter. Det är i mänskliga relationer vi kan uppmuntra till goda handlingar. Men det som tyvärr hindrar oss är när vi skuldbelägger och reflexmässigt tillrättavisar varandra (till exempel med fakta). Vi kan inte inte tvinga någon att göra något. Det vi kan göra istället är att skapa motivation till konkreta handlingar för miljön.

Källor och vidare läsning:

Jordreva - Den virtuella floran

Motiverande samtal, MI - Att prata om miljöpåverkan utan att anklaga eller skuldbelägga. Maria Ortiz. LLOA förlag. 

Forskare: fredlig civil olydnad oftare effektiv - Göteborgs-Posten

Klimatindikator, temperatur- SMHI

8,7 miljoner arter på jorden - SVT nyheter

Use psychology for better climate communication - Citicens’ climate lobby

Climate change 2021: The physical science basis - Summary for polycimakers

Ny rapport: uppemot en miljon arter hotas av utrotning- SVT nyheter

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) vecka 60