Klätterkalla (Philodendron hederacea) vecka 85




Liksom förra veckan blir det en kallaväxt och som också kommer från Mellanamerika. Den fann jag den tjugofjärde mars hos min brors lägenhet i Norrköping, men också klättrande på en vägg på Arlanda tågstation (bild 2). Jo flygskam har jag, men det var billigare och lättare att få flygbiljetter från Umeå. 

NASA har studerat växten (1989) och den renar luft inomhus från bland annat formaldehyd. Detta är ju bra i stängda inomhusmiljöer. Men i normalt ventilerade hus krävs det 10 - 1000 plantor/kvadratmeter för att nå samma renlighet som ventilationen. 

Klätterkalla är väldigt lik gullranka, men har mer hjärtformade blad med tunna böjda spetsar. 

Veckans fundering:
Samtidigt som det var växterna på väggarna på Arlanda, så kändes det fel att bidra till utsläpp av växthusgaser i atmosfären. Är det så att skam rent av är bra och kan bidra till förändring? 

Källor: 
Engelska Wikipedia. Philodendron hederaceum. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Philodendron_hederaceum

NASA. 1989. Interior landscape plants for indoor air pollution abatement. https://ntrs.nasa.gov/api/citations/19930073077/downloads/19930073077.pdf

Bryan E. CummingsMichael S. Waring. 2020. Potted plants do not improve indoor air quality: a review and analysis of reported VOC removal efficiencies. Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology. https://www.nature.com/articles/s41370-019-0175-9


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Vickerbackmätare (Scotopteryx chenopodiata) vecka 50