Cirkelmossa (Sanionia uncinata) vecka 123








Den femte december gick jag hem från stenen med de mossor jag bloggat om de senaste veckorna. Då såg jag en gran med smala döda grenar som stack ut från nedre delen av stammen. Dessa grenar var mossbeklädda av någon art och jag blev nyfiken. Tänkte att det kanske kunde vara aspmossa eller cypressfläta eftersom det var så många kapslar. Hoppades på cypressfläta eftersom jag redan bloggat om aspmossa. 

Men så enkelt var det inte eftersom bladen till skillnad från cypressfläta och aspmossa var böjda och hade en en lång mittnerv.  Det var inte det lättaste att på måfå försöka leta sig fram vad det kunde vara. En dag satte jag mig helt enkelt ner med boken Mossor - en fältguide och nycklade helt från början. Då hamnade jag bland krokmossorna, vari cirkelmossa också behandlades. Cirkelmossa är lik krokmossor och tuffmossor, skillnaden är att den sällan växer i våtmarker. Fick också arten bekräftad i gruppen Mossor och lavar på facebook (15/12). 

Cirkelmossa har fått sitt namn från det att bladen ibland böjer sig så mycket att det blir som cirklar. 

Veckans fundering:
Varför bryr vi oss inte så mycket om alla de andra arter som lever på jorden? Om vi bry oss, så är det mest frågan om: ”vilken nytta tillför den mig”. Cirkelmossa är ju inte alls intressant, den går varken att äta eller göra medicin av.

Detta tycker jag är så vansinnigt. I mig har det växt på senare tid en viss etik kring det här. Är det inte så alla andra arter också har rätt att leva på denna jord. Det kan vara fönsterblomfluga, näverlav eller rådjur. Alla vill leva.

Jag vill såklart också leva och till detta ingår att man påverkar andra arter på det ena eller andra sättet, annars går det ju inte tillgodose sina behov, så som mat och skydd. Men behoven behöver inte vara så stora att de tränger undan och utrotar andra arter. Det måste ju finnas en viss rimlighet. 

Men så gagnar ju mångfalden av arter till syvende och sist oss och alla ändå. Som en del i det hela, hjälper exempelvis cirkelmossan oss med vattenhållning, produktion av syre och koldioxidlagring. 

Källor:

Hallingbäck, T. (2016). Mossor - en fältguide. Naturcentrum AB bokförlag. 

SLU Artdatabanken (2024). Artfakta: cirkelmossa(Sanionia uncinata). https://artfakta.se/taxa/2705[2024-12-23]



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kartfjäril (Araschnia levana) vecka 104

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Öronmanet (Aurelia aurita) vecka 102