Cypressfläta (Hypnum cupressiforme) vecka 124
Oj ingen vinter här i södra delarna av landet. Målet var redan klart på tågresan ner. Jag visste att det fanns chans på en hel del arter vid bergsknallen på Bergåkra (mitt barndomshem), så det var dit jag ämnade gå. Den dominerade arten visade sig vara cypressfläta. Igår lyste den upp tillvaron med sin gröna färg. Den är vanlig i södra Sverige, men inte norrut. I nordliga delarna av landet saknar den också ofta kapslar.
Jag fick intrycket av att bladen på skottens stammar och grenar är tätt sammanflätade. Detta beror på att bladen oftast är böjda. Bladen är annars äggrunda med en smal spets, kupade, saknar nerv och består av tänder i övre delen.
Cypressfläta är vanligast i lövskog och utseendet på den kan variera en hel del.
Veckans fundering:
Vet inte varför, men ibland kan jag fastna med att besvara klimatskeptiker på Facebook. Det kan ta en massa tid i anspråk. Men på något sätt tycker jag det är intressant. Fascinerande över att det främst är äldre gubbar. Nedslående att desinformation och tvivel har en sådan spridning på nätet. Bittert att det har hindrat klimatåtgärder. Men jag har haft ett visst intresse för meteorologi sedan årsarbetet i gymnasiet. Detta har sedan utvecklats till en nyfikenhet kring klimatet och gör att jag lär mig en hel del när jag kollar upp olika påståenden. Tydligen fungerar jag så här. Tur att jag kommer till sans och tar på mig löparskorna för en löptur, eller traskar ut i naturen för att hitta arter.
Källor:
Hallingbäck, T. (2016). Mossor - en fältguide. Naturcentrum AB bokförlag.
SLU Artdatabanken (2024). Artfakta: cypressfläta(Hypnum cupressiforme). https://artfakta.se/taxa/2794 [2024-12-30]
Kommentarer
Skicka en kommentar