Skärbladsmossa (Paraleucobryum longifolium) vecka 122







5:e december på samma sten som jag fann kvastmossa hittade jag tydligen skärbladsmossa. Trodde nämligen att detta också var kvastmossa, men så såg jag att bladen var smalare. Skillnaden var också att kvastmossan växte uppe på stenen, emedan denna växte som runda kuddar på den vertikala sidan av stenen. Tänkte att det kunde vara en art med smalare blad inom kvastmossesläktet, men i facebookgruppen mossor och lavar (8/12) var det någon som uppmärksammade mig om hur stor mittnerven var (bild 2-4). Det ser det ut som den tar upp nästan hela bladet. Kvastmossor har istället mycket smalare mittnerv. Detta gjorde att jag hamnade på skärbladsmossa. 

Veckans fundering: 

Skärbladsmossa hittade jag i den lilla barrskogen i Umedalen. Tidigare i höstas sprang jag istället iväg några kilometer till Kullaskogen som är en sandtallskog. Där började jag hitta en hel del svamparter. Bland annat den nära hotade motaggsvampen som bildar mykorrhiza med äldre tall. I Sverige försvinner sådana här tallhedar allt mer. 

Jag funderade då och trodde att det fanns en tanke om att spara denna naturtyp. Detta genom att hålla undan mellan tallarna genom renbete och röjning. Men till min förskräckelse läste jag idag på Natursidan att det finns flera avverkningsanmälningar på Kullaskogen av det kommunala bolaget Vakin. Skogstyrelsen gjorde inget beslut att stoppa avverkningen, därför överklagade Naturskyddsföreningen i Umeå (skogsgruppen) avverkningen i mark- och miljödomstolen. Men den överklagan avslogs tyvärr. Finns mer att läsa om detta i en artikel på natursidan (se källor).

Hade ingen aning om det. Jag som just börjat upptäcka arterna i denna skog. Det ska till och med finnas arter där med ännu högre kategori inom rödlistan. En bit av kullaån som rinner från kullasjön kommer också påverkas genom en avverkningsanmälan. Kullaån som jag rankar som den finaste naturen i min närhet och som tydligen den starkt hotade flodpärlmusslan lever i. 

Att ett kommunalt bolag får göra så här? Det vill inte jag iallafall, så jag skickade min synpunkt på det hela till Vakin. Undrar om jag som kommuninvånare kan påverka detta på något annat sätt? 

Källor:

Hallingbäck, T. (2016). Mossor - en fältguide. Naturcentrum AB bokförlag. 

Natursidan (2024). Planerad avverkning i sandtallskog med hotade arterhttps://www.natursidan.se/nyheter/planerad-avverkning-i-sandtallskog-med-hotade-arter/ [2024-12-16]

SLU Artdatabanken (2024). Artfakta: skärbladsmossa (Paraleucobryum longifolium). https://artfakta.se/taxa/2178 [2024-12-16]



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kartfjäril (Araschnia levana) vecka 104

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Öronmanet (Aurelia aurita) vecka 102