Stor fransmossa (Ptilidium ciliare) vecka 120
Mossor kan delas upp i tre grupper: bladmossor, levermossor och nålfruktsmossor. De mossor jag hittills bloggat om tillhör bladmossorna och är den gruppen med flest arter.
Liksom alla levermossan har inte heller den här arten någon bladnerv.
Stor fransmossa växer upprätt eller krypande på sten och jord, emedan släktingen tät fransmossa oftast växer tätt inpå trädstammar. Bladflikarna (som fransarna sitter på) är smalare hos tät fransmossa.
Veckans fundering:
Den gröna omställningen i Sverige har fått sig en törn när det gäller Northvolts batteritillverkning i våran grannby (Skellefteå 12 mil norr om Umeå). Så jag undrar om alla de miljarder som satsas och all den brytning som krävs gör denna verksamhet så grön?
Har inte Sverige mycket högre miljöstandarder än Kina? Så ska det tillverkas batterier till elbilar så är det väl inte dumt att det görs här?
Men fortfarande har denna verksamhet en stor påverkan på miljön, eftersom det bland annat behövs kobolt, litium och nickel.
Det som däremot är bra och som är själva målet med batterierna, är minskningen av växthusgasutsläpp när elbilar ersätter bilar med fossila bränslen.
Detta är ett klassiskt dilemma mellan klimat och biologisk mångfald. Vilket jag ser som att vi inte kan undvika en beteendeförändring för att få bukt på problemet, nämligen: att konsumera mindre. Alla behöver inte själv äga en bil, det går att ha bilpool eller hyra. I städer kan man cykla, gå och åka kollektivt. Storhandla går till exempel göra med en lådcykel, vilket Anna på jobbet gör.
Minskar konsumtionen, minskar behovet av batterier och alla de resurser som krävs för tillverkning av dessa. Återanvänder vi ämnena från uttjänta batterier, besparar vi ytterligare på jordens resurser.
En grön omställning behövs, men den måste också inkludera en beteendeförändring med minskad konsumtion, men även cirkulär nyttjande av resurser.
Källor:
Hallingbäck, T. (2016). Mossor - en fältguide. Naturcentrum AB bokförlag.
SLU Artdatabanken (2024). Artfakta: levermossor(Marchantiophyta). https://artfakta.se/taxa/5000094 [2024-12-02]
SLU Artdatabanken (2024). Artfakta: tät fransmossa (Ptilidium pulcherrimum). https://artfakta.se/taxa/2603 [2024-12-02]
Kommentarer
Skicka en kommentar