Ängskovall (Melampyrum pratense) vecka 134





Den trettionde juni var vi tydligen också ute på kammarviken vid havet. Tills den dagen hade jag funderat på vad det är som skiljer ängs- och skogskovall. Därför använde jag mig av boken Nordens flora för att utröna skillnaden. I bild två och videon går det att se att skogskovall har en underläpp som pekar ned, emedan ängskovall har rakt utstående blommor. Ängskovallens blommor är också större och ljusare (vit kronpip).

Släktet kovaller tillhör snyltrotsfamiljen. De är halvparasiter som med hjälp av rötterna suger näring från andra växters rötter. Men de tillverkar också sin egen energi i bladens gröna klorofyll, där solens strålar hjälper till så att sockerämnen bildas från koldioxid och vatten i den omgivande luften. 

Fröna sprids med med myror som drar nytta av ett näringsrikt bihang på fröet. Symbiosen mellan ängskovall och myror är på så vis mutualistisk där båda drar nytta av varandra. 

Veckans fundering:

Inom släktet kovaller har jag sett natt- och dag som ser ut att ha tvåfärgade blommor, men som i själva verket består av gula blommor med blåvioletta högblad. En annan art som jag skulle vilja se, och som bara finns i södra Sverige, är korskovall. De har röda blommor med gula läppar och brunröda stödblad. Den växer på ängar och är rödlistad på grund av den lilla arealen ängsmark som finns kvar i Sverige. 

Källor:

Mossberg, B. Stenberg, L.(2018). Nordens flora. Bonnier fakta.

SLU Artdatabanken (2025). Artfakta: korskovall(Melampyrum cristatum). https://artfakta.se/taxa/1897 [2025-03-10]

SLU Artdatabanken (2025). Artfakta: ängskovall(Melampyrum pratense). https://artfakta.se/taxa/221705 [2025-03-10]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kartfjäril (Araschnia levana) vecka 104

Rödnarv (Spergularia rubra) vecka 98

Öronmanet (Aurelia aurita) vecka 102