Blåslav (Hypogymnia physodes) dag 2

 



Igår hittade jag en gråvit lav på en björk och en tall. Det visade sig nog vara den vanligaste laven på norra halvklotet; Blåslaven. Den tillhör lavfamiljen Parmeliaceae och placerat i divisionen sporsäcksvampar i svampriket (de andra rikena är djur, växter och protister). Lav utgörs egentligen av mutualism mellan svamp och alg, där båda drar nytta av samarbetet. Svampen får energi från algens fotosyntes och algen får vatten, näring och skydd från svampen (mest skydd). Så när man klassificerar en lav, utgår man från vilken svamp som ingår i symbiosen. Men man kan också dela in lav i hur de växer. Blåslav har ett flikigt växtsätt och är därmed en sorts bladlav. Sedan finns det busklav (buskliknande) och skorplav (helt fastvuxna vid underlaget).


Blåslav har ganska luftig bål (kropp). Många bålflikar är öppna och på insidan sitter spridningsenheter vid namn soridier. Dessa kan flyga iväg och sprida Blåslaven, där både svampen och algen hänger med, laven klonar av sig helt enkelt. Däremot är det krångligare när Blåslaven ska sprida sig sexuellt. Det finns då fruktkroppar på laven som bildar svampsporer. När dessa sporer sprider sig måste de träffa rätt sorts  alg.


Blåslav är en väldig bra indikator på hur ren luften är. Är det dåligt med lav är det dålig luft helt enkelt. 


Källor: 


Wikipedia


https://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/vaxter/kryptogamer/manadenskryptogam/lavar/blaslavhypogymniaphysodes.342.html

Kommentarer

  1. Svar
    1. Jamenvisst, lär mig jättemycket. Om ett år har det artat sig till 365!

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Vickerbackmätare (Scotopteryx chenopodiata) vecka 50