Gråal (Alnus incana) dag 1

Var ute med Maj idag och hittade några Gråalar kring grusplan på Umedalen. Såg att honkottarna och hanhängena satt kvar, det gör de tydligen under vintern. Det är Gråal vi har här uppe i Norrland, medan den mer vattentåliga Klibbalen finns i södra Sverige. 


Alen blommar tidigt på våren, där små hanblommor sitter i avlånga hanhängen och små honblommor i mer rundade honax. Ståndarna släpper ifrån sig pollen och genom vindpollinering befruktas honblommorna via deras pistill. Sedan bildas frukt och därefter frön som sprids med vind och vatten under hösten och vintern. Men många träd kommer från skott utifrån rötterna.


Alsläktet ingår i Björkväxtfamiljen och samma princip jag beskrev ovan sker hos Björksläktet. Skillnaden är att björkens honax inte förvedas och bildar hårda kottar. 


Alen är sambyggare, det vill säga att honhängen och hanhängen sitter på samma träd. De är också väldigt bra på att fixera kväve via bakteriesläktet Frankia (gram-posetiva Aktinobakterier). Bakterierna lever i symbios med alens rötter i så kallade noder (rotknölar).

Gråalen kan därför växa på näringsfattig jord. Kvävet gör också att alen inte behöver använde sig av näringen från bladen och därför fälls det gröna blad på hösten från dessa träd. 


Träet verkar vara bra lämpat för elgitarrer ”Elgitarrer i ale anses ge en tight men också balanserad ton, jämfört med de som görs i mahogny”.


Referenser:


Wikipedia 


https://www.naturenskalender.se/filesharing/manualer/artspecifika_vaxter/vaxtkalendern_12_graal-alnus-incana.pdf


https://www.skogskunskap.se/skota-lovskog/om-lov/vara-lovtrad/al-alnus-spp/


Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Vickerbackmätare (Scotopteryx chenopodiata) vecka 50