Huggorm (Vipera berus) dag 15


I slutet av september var jag ute vid Nydalasjön med två av barnen. Zacharias ville gå upp på en bergsknall och plötsligt på berghällen mellan mig och honom såg vi en svart huggorm. Nu var det läge att ta det lugnt och sansat, huggormsbett på barn är ju inte så bra. Därefter kunde vi på avstånd studera den slingrande ormen.


Vi gick sedan vidare och fick då se en till svart huggorm bara några meter längre bort som korsade vägen framför oss. Senare fick vi höra att Frej som var med Friluftsfrämjandet i samma område, också sett en svart huggorm. Hört med vänner och läst på nätet att det verkar vara mycket huggormar kring Nydalasjön, se upp. 


Kräldjur är växelvarma, det vill säga att de styr sin kroppstemperatur med hjälp av omgivningen. Efter vintern höjer huggormen kroppstemperaturen, genom att ligga hopslingrad på en solupplyst plats några veckor. 

Huggormen lägger inga ägg (till skillnad från många andra kräldjur), de föder levande ungar som redan har kläckts inuti modern. 


Huggormar är som alla andra kräldjur och även amfibier, fridlysta. Man får inte döda, skada eller fånga dem. Undantag är om man har dom på tomten. Läs mer på Nordiska riksmuseet: https://www.nrm.se/utstallningarcosmonova/jourhavandeforskare/jourhavandebiolog/kralochgroddjur/huggorm.4.18fc9baff6275048180003288.html


Källor: 


https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Kräldjur


https://www.pandaplanet.se/vara-svenska-ormar





 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Vickerbackmätare (Scotopteryx chenopodiata) vecka 50