Mjukskinn (Cylindrobasidium evolvens) dag 68




 Den här hittade jag också nära Umeälven. Dock hade jag svårt att artbestämma den. Ett som är säkert, är att det inte är en ticka, eftersom den inte inte har porer. I boken känns det som att den tillhör jämna, fasta och färgade skinnsvampar. Tycker inte den är färglös, utan att den stämmer in på rosaktig/matt-gul/honungsgul för mjukskinn i svampboken. 

I boken beskrivs det att den kan spricka oregelbundet vid torka. Kanske det har varit torrt, eftersom den är rejält sprucken. Det står också att den kan bilda små utstickande hattar. Men det ser inte ut som denna har gjort det. Kan ju bero på att den växer under en gren istället för uppför en stam. Den behöver alltså inte bilda hattar för att släppa sporer neråt, den släpper så bra på undersidan av grenen. 

Mjukskinn föredrar lövträd framför barrträd och växer helst på grenar ovan mark eller på den avsågade delen av kapade trädstammar.

Jag provade min sons lilla mikroskop, men var svårt att se sporer och hyfer tydligt. Däremot verkar det inte lossnat mycket från hymeniet (där sporerna bildas). Detta stärker att svampen inte tillhör sköra skinnsvampar.


Fungi of Temperate Europe

https://artfakta.se/artbestamning/taxon/Cylindrobasidium%20evolvens-3822

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Vickerbackmätare (Scotopteryx chenopodiata) vecka 50