Glasbjörk (Betula pubescens) dag 155









  Gick utefter Umeälven efter jobbet. Nu har bladen minsann spruckit upp. Björk, hägg, rönn och till och med viden vid älven har börjat spricka upp. Ser blomställningar av rönn och hägg dyka upp. Till och med lönn vid Backenkyrkan blommar. 

Vid Umeälven såg jag den här björken. Det måste vara en glasbjörk. Det kan vara svårt ibland att skilja på glas- och vårtbjörk. Den här har ljusgröna blad och vårtbjörk brungröna blad vid lövsprickning. Vårtbjörk har mer hängande grenar. Glasbjörk växer bra i fuktig mark, det är nog därför den här individen finns nära Umeälven. Fjällbjörk är en underart till glasbjörk (Betula pubescens ssp. czerepanovii). Glasbjörk har också vitare och slätare bark. Det bästa kännetecknet är egentligen att glasbjörken har hårigare årsskott och vårtbjörk slätare med hartsvårtor. Löven på glasbjörk är mer rundade och tjockare på mitten, medan vårtbjörken istället har trekantigare löv och tjockare bas. 

Björkar är sambyggare, det vill säga att han- och honblommor växer på samma träd. Som syns på bilderna, finns både nedhängande vindpollinerande hanhängen och uppstående honhängen. 

https://www.slu.se/globalassets/ew/ew-centrala/forskn/popvet-dok/faktaskog/faktaskog96/4s96-01.pdf

https://www.sydved.se/aktuellt/inspiration/djur-och-natur/bjorken

https://namnochslaktskap.artfakta.se/taxa/232478/details?lang=sv



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Vickerbackmätare (Scotopteryx chenopodiata) vecka 50