Honungsbi (Apis mellifera) dag 226

 



 I söndag på dagisgården såg jag också detta bi. Den ser man ofta och tambi, som den även heter, kan ha tiotusentals arbetare i en och samma bikupa. Dom är egentligen sterila honor. I bisamhället finns det en drottning (större än arbetarna), vilket är en fertil hona och är den som lägger ägg. Det finns också drönare, hannar, som är några hundra i antal.

Arbetsbina kan vid övervintring leva i 9 månader, men vid deras hårda arbete på sommaren endast 6 veckor. Om drottningen dör kan en nykläckt arbetarlarv bli drottning. Då gör arbetarbina så att den sexkantiga cellen blir större och de fortsätter också ge larven drottninggelé. Det ges annars bara under de två första dagarna för arbetarlarverna. Drottninggelén består av ett proteinrikt sekret från arbetsbinas salivkörtlar. 

En hona kan para sig med flera drönare när hon är ute på en färd från boet. Detta sker en gång i hennes liv (kan leva 4 - 5 år). Drönarna kommer då från andra bisamhällen. När en drönare parar sig med henne, lossnar könsdelarna hos drönaren med en explosionsartad smäll. Detta gör att han faller ned och sedan dör. Honan flyger sen hem och kan bestämma vilka ägg som ska befruktas, eftersom sädesvätskan är i en särskild sädesbehållare. På hösten om det finns kvar drönare i boet, dödas dom inför vintern. Honan lägger på eftersommaren obefruktade ägg i ytterkanten av bikakan så att det kläcks fram nya drönare till våren. 

Honungsbi - Svenska Wikipedia

Svenskt naturlexikon 1980, 1982, 1995.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Vickerbackmätare (Scotopteryx chenopodiata) vecka 50