Skogsbandbi (Halictus rubicundus) dag 200





Det här biet såg jag förra tisdagen på slänten mot kvarterslokalen. Försökte kolla efter gyllensandbi här, men flygsäsongen verkar vara över för dessa stora gyllenbruna bin. De ända spåren efter gyllensandbin var två gyllengökbi. 

Men det här biet har jag nog sett förra året också och trott att det var en mindre art av sandbi. Jag var inne på vitklöver-, rödklöver- och ärtsandbi, men fick inte ihop det. Tänkte sedan på om det kunde vara ett större smalbi. Kom då in på bandbin som liknar smalbina och när jag tittade på skogsbandbi föll allt på plats. 

Det här är en hona med en skåra längst bak på bakkroppen. Det är det som skiljer honor av bandbin från honor av vissa sandbin. Dessutom verkar de vita ränderna på bakkroppen vara fina och hela. Det är tydliga band helt enkelt och därav namnet bandbi. Annars tycker jag att biet är otroligt vackert med sina orangehåriga ben (och orangeröda skenben). 

Liksom sandbin är bandbin solitära och gräver sina egna vertikala gångar. Gångarna är mellan 10 - 20 cm långa med med korta sidogångar bestående av celler med pollen och ägg. Men skogsbandbi kan också leva eusocialt söderut där det är varmare, det vill säga att en hona kan både få sterila arbetare, hanar och honor. 

På dotterns förskola vimlar det av bin med vita band på bakkroppen. Ska utforska om det är skogsbandbin. Det är dessutom väldigt varmt på deras bakgården, så det kanske finns eusociala skogsbandbin däribland. 

Skogsbandbi - artfakta

Halictus rubicundus - Wikipedia



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Stor gräsmossa (Brachythecium rutabulum) vecka 38

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Vanlig honungsskivling (Armillaria borealis) vecka 57